Diabetische en reumatische voet

DIABETES EN VOETPROBLEMEN
Door diabetes kunnen bloedvaatjes en zenuwen beschadigd raken (neuropatie). Hierdoor stroomt het bloed minder goed door benen en voeten en daardoor kan minder gevoel in de voeten ontstaan.
Door minder gevoel in de voeten kun je anders gaan lopen. Dat kan weer leiden tot vervorming van de voeten en drukplekken. Onder een eeltplek kunnen zonder dat het opgemerkt wordt ontstekingen ontstaan. Regelmatige controle is dus erg belangrijk. Niet alleen door de arts maar vooral door u zelf.

U kunt niet alleen last krijgen aan benen en voeten, u kunt ook veel dorst hebben, vaak moeten plassen, een droge mond hebben, heel moe voelen, last hebben van oogonsteking of wazig zien.

Het is raadzaam om regelmatig naar een medisch pedicure te gaan, ook wanneer u geen voetklachten hebt. Het voorkomen van voetklachten is een van de belangrijkste taken. Naast voetbehandelingen hebben wij ook een signalerende functie, zo nodig kan ik u adviseren om contact op te nemen met uw huisarts.

 

 

 

Wat merk je van een diabetische voet?
^

Koude voeten

^

Tintelende voeten, pijn scheuten

^

Minder gevoel in voeten

^

Moeilijk genezende wondjes

^

Verkleuringen aan tenen en voet


Vergoeding

Naar aanleiding van uw Simm’s classificatie kan het zijn dat u in aanmerking komt voor een tegemoetkoming in uw kosten.
Raadpleeg uw ziektekostenverzekering of u hiervoor in aanmerking komt.

* Declareert u via doorverwijzing/tussenkomst van een podoloog dan geldt er een eigen bijdrage van €10,-. 

 

REUMATISCHE VOET
Wat is reuma?
Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen aan het bewegingsapparaat, die niet door een ongeval zijn ontstaan.
Wat is de oorzaak?
Het reuma onderzoek richt zich al tientallen jaren op het vinden van de oorzaak. Uitzonderingen daar gelaten is de wetenschap er tot op de dag van vandaag niet in geslaagd om het ontstaan van reumatische aandoeningen tot in detail te verklaren.

 • Erfelijke aanleg
 • Allergische reacties
 • Stoornissen in de regulering van hormonen
 • Ontstekingshaarden kunnen een rol spelen
 • Virussen/bacterien zoals streptococcen
 • Verminderde afweer van het lichaam
Symptomen van een reumatische voet
De symptomen bij reumatische aandoeningen zijn talrijk en heel verschillend. De meeste vormen hebben wel de volgende symptomen gemeenschappelijk.

 

 • Pijn in de gewrichten en spieren
 • Verminderde bewegelijkheid
 • Aanhoudende pijn en stijfheid bij het in  beweging komen en opstaan
 • Meer pijn en stijfheid s’morgens bij het opstaan
 • Meer pijn en stijfheid na lichamelijke inspanning
Wat kan ik voor u betekenen?
Voor u als reumapatient (ook als u geen klachten heeft) is het aan te raden om periodiek naar de pedicure te gaan. Het voorkomen van voetproblemen is namelijk een van de belangrijkste taken van de pedicure. Naast de voetbehandeling heb ik ook een signalerende functie. Ik geef u adviezen over de verzorging van uw voeten en het juiste schoeisel. Eventueel kan ik u doorverwijzen naar uw huisarts, een specialist of een podotherapeut.
Vergoeding
U als reumatisch patient heeft (bijna altijd) recht op een tegemoetkoming in de behandelingskosten. Raadpleeg uw ziektekostenverzekering of u hiervoor in aanmerking komt.
 

 

 

 

Contact
PediFit ambulant medisch pedicure
Karin van den Dolder

Ijsbaanweg 43
7557 XZ Hengelo

Telefoonnummer: 06-55147339
E-mail: info@pedifitpedicure.nl